Keukentips

Au-bain-marie

Au-bain-marie betekent: In het bad van Marie. Een kom of schaal zet je in een pan warm water. Wat je in de kom of schaal doet, verwarm je op deze manier rustig en gelijkmatig. Er is geen direct contact met de warmtebron. Zo smelt je chocola, boter, Nutella, enz. Je kunt ook een schaal au-bain-marie verwarmen. Dat doe door 'm in een grotere schaal of bak gevuld met water te plaatsen en deze in de oven te zetten. De schaal wordt dan omgeven door water dat nooit heter zal worden dan 100 graden.

Terug naar 42keuken

Boter zacht maken

In magnetron maximaal 15 à 20 seconden en daarna mixen met spatel of kleine klopper. Klassieke manier: au-bain-marie (zie hierboven).

Chocola smelten

Smelt chocola altijd au-bain-marie (zie hierboven). Let daarbij bovendien op dat het water niet gaat koken. Zodra chocola oververhit raakt, verandert de structuur. Dit proces in onomkeerbaar en de dan ontstane klei-achtige massa kun je niet meer gebruiken. (Hetzelfde geldt voor Nutella.)

Terug naar 42keuken

Hazelnoten en andere ronde noten rollen bijna altijd van je snijplank af. Leg ze daarom bij elkaar op je plank en sla er 1 keer op met een koekenpan. Dan rollen ze niet meer weg en kun je ze makkelijker fijnhakken.

Terug naar 42keuken

Kant-en-klaarmix uit een pakje

Bakmixen voor muffins, brownies, appeltaart, pizzabodem zijn prima om te gebruiken. Waarom zelf het wiel uitvinden als iemand anders dat al voor je gedaan heeft? Het is leuk om zelf dingen te maken zonder dat het te ingewikkeld voor je wordt. Als je flink de slag van het bakken en koken te pakken hebt, kun je altijd nog een stap verder gaan en zelf je beslag en deeg e.d. samenstellen. Iedereen kan de keuken in, dus koop gerust een kant-en-klaarmix.

Terug naar 42keuken